Opis
Probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii je s strani strokovnjakov uvrščena med bioterapevtske agense za zdravljenje driske in vnetnih bolezni črevesja. Tako posebno ime je dobila po Henriju Boulardu, ki jo je l. 1920 prvi izoliral iz sadeža liči. Njegovo posebno zanimanje so namreč vzbudili posamezniki, ki so po uživanju tega sadeža, opažali določene zdravstvene izboljšave. Izkazalo se je, da gre učinke pripisati posebni kvasovki na lupini sadeža.
Glede na izsledke kliničnih raziskav, nas ščiti pred patogenimi mikroorganizmi (bakterijskimi, parazitskimi in glivičnimi okužbami), modulira imunski odziv, zmanjšuje vnetja in izločanje elektrolitov (dehidracijo), inhibira bakterijske toksine in spodbuja aktivnost encimov ter posebnih prenašalcev za hranila v sluznici črevesja (2). Njena posebnost je v prehodnem delovanju, kar pomeni, da se ne naseli v črevesju, temveč se ob prenehanju jemanja izloči z blatom, navadno v 2-5 dneh.
Njeno uživanje priporočljivo za preprečevanje in zdravljenje driske različnih vzrokov: zaradi jemanja antibiotikov, enteralne prehrane, okužbe z bakterijo Clostridium difficile, potovalne driske in akutne driske. Učinkuje lahko že takoj, zmanjša intenzivnost in pogostost driske ter izboljša konzistenco blata (1). Zaradi pozitivnega vpliva na zmanjšanje vnetnih dejavnikov je priporočljiva tudi pri zdravljenju vnetnih boleznih črevesja: Chronova bolezen, ulcerozni kolitis in sindrom razdražljivega črevesja (2). Kandidiaza (okužba z glivico kandido) in druge okužbe s patogenimi mikroorganizmi: preprečuje prekomerno razrast patogenov in njihove toksične učinke v črevesju (3).
VSEBINA (V 2 KAPSULAH): | |
Saccharomyces boulardii | 10 x 109 (milijard) CFU* |
* enote, ki tvorijo kolonije
SESTAVINE: gliva Saccharomyces boulardii, polnilo (riževa moka), sredstva proti strjevanju (magnezijev stearat in silicijev dioksid), želirno sredstvo (hipromeloza), barvilo (titanov dioksid).
Izdelek ne vsebuje laktoze, soli, glutena, umetnih barvil, okusov in konzervansov.
VIRI:
- V McFarland , Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients, World J Gastroenterol. May 14, 2010; 16(18): 2202-2222
- Guslandi, M. et al. (2000) Saccharomyces boulardii in Maintenance Treatment of Crohn’s Disease. Digestive Diseases & Sciences. Vol 45, 7, 1462 – 1464.
- Murzyn, et al. (2010) Capric Acid Secreted by S. boulardii Inhibits C. Albicans. August 2010, Plos One, Vol. 5. Issue 8.