Search
Close this search box.

Zadnje objave

Kašelj, kašelj...

Kašelj… kašelj.. kašelj…

 

Z prvimi dotiki mrzlega zraka letos je iz vseh kotov slišati kakor suh tako tudi moker, zrel kašelj.

Spremlja nas vsepovsod… Vrtci, šole, avtobusi, vlak. Povsod ga slišimo. I beremo o njemu, iščemo članke, nasvete kako preprečiti, ublažiti, olajšati otroku, starostniku, sebi.

Kašelj je naravni obrambni mehanizem, s katerim telo iz dihalnih poti odstranjuje škodljivo vsebino.

Njegova vloga je zelo pomembna pri zaščiti telesa in v boju proti okužbam.

Najprej se pojavi suh in dražeč kašelj. Sledi mu produktiven(moker) kašelj pri katerem bolnik izkašljuje.

Poznamo akutni in kronični kašelj. Najpogostejši vzrok za akutni kašelj je okužba dihal, ki jo povzročajo virusi ali bakterije.

Vzroki za suh in moker kašelj so različni.

Suh kašelj je tudi dražeč in ga lahko zdravimo z pripravki na osnovi rastlinskih izvlečkov ali z zdravili proti suhemu kašlju.

Pri mokremu kašlju je najbolj pomembno odstranjevanje čezmerne sluzi.

Pri kašlju je zelo pomembno redno prezračevanje in vlaženje zraka v prostorih ter veliko pitja tekočine. To zelo olajša izkašljevanje.

Pri kašlju prav tako zelo pomagajo inhalacije. Za inhalacije uporabljamo različne inhalatorje, bodisi v obliki posodice bodisi v obliki naprave. Poznamo ultrazvočne in kompresorske inhalatore.

 

Oba tipa inhalatorjev sta izjemno učinkovita. Ultrazvočni inhalator lahko proizvede več delcev aerosola manjših dimenzij pa še bolj tih je. Inhalatorji so varni in učinkoviti. Zdravljenje prehlada z inhalatorji lahko uspešno prepreči okužbe. Priporočljivo je, da nastavke za inhalator vedno uporablja le ena oseba. Inhalatorji se ne uporabljajo le v času zdravljenja bolezni dihal, temveč tudi v namene ohranjanja zdravja. So varni in učinkoviti.

Našo izredno ponudbo inhalatorjev si lahko ogledate na: https://proloco-medico.si/kategorija/medicinski-aparati